Заборавена лозинка Нов корисник
почетна За нас АКТИВНОСТИ HR Награди Галерии Е- ВЕСНИК на МАЧР HRM статии КОНТАКТ

Официјална веб страница за годишната конференција:
http://mhraconference2016.must-attend.net/

HR ИНФОРМАТОР
Четвртата меѓународна научна конференција
                                                          04-06 Ноември 2016 година
РЕЧНИК НА ПОИМИ

Прв речник на поими кои редовно се сретнуваат во областа Човечки ресурси, изготвен од МАЧР

 (2 MB)

EAPM

МАЧР е полноправен член на Европската асоцијација за човечки ресурси (EAPM)
Последното издание на весникот на EAPM можете да го погледнете овде...

МАЧР е стручно, невладино, непартиско и непрофитно здружение на граѓани формирано на 22 април 2009 година, заради вршење на дејности и активности поврзани со развојот на работната сила, промоција на управувањето со човечките ресурси, како и унапредување на професијата менаџмент на човечки ресурси.
Поднеси предлог- иницијатива
АКТУЕЛНОСТИ
 

Дали сте подготвени за најголемиот HR настан за оваа година?

МАЧР со задоволство ви ја најавува 8. интернационална конференција & HR Expo 2016 во Скопје

Employee Engagement & Future Competencies
for Economic Well-being!

13-14 октомври, 2016 Skopje Marriott Hotel

Регистрирајте се денес и резервирајте го вашето место!

“An organization does not succeed because it is big or long established; it succeeds because there are people in it who love it, sleep it, dream it, and build future plans for it.” (Unknown)

 

Драги пријатели,

 

Секојдневно сме сведоци на промените што се случуваат околу нас. Мали организации прераснуваат во големи корпорации, се создаваат пронајдоци и иновации, се изнаоѓаат нови методи и начини на ефикасно работење и сепак, за сите овие промени се заслужни луѓето кои веруваат, се посветуваат и се страсни за својата работа.

Повеќе од свесни сме дека организациите имаат потреба од вистинските луѓе, со соодветни компетенции, во прво време, со цел да успеат во својот развој и да ја исполнат својата мисија. Ангажираноста на луѓето е, исто така, во тесна врска, што ќе помогне во зголемувањето на продуктивноста, иновациите, услугата на клиентите, квалитетот и многу други посакувани бизнис-резултати, а притоа ќе го поттикне и финансискиот раст.

 

Општо земено, она што за компанијата е од најголема важност е дека вистинските луѓе ја предводат организациската ефикасност и резултатите, а на долг рок, тие се оние кои ја креираат и ја развиваат општата благосостојба на економијата.

 

Предизвикот, односно прашањето што се поставува е: Како да се пронајдат овие луѓе? Како да се задржат? Како да останат ангажирани? Како да се негуваат нивните таленти? Како да се развие и да се воспостави соодветна програма на компетенции во организацијата? Токму ова е нашата цел за настанот, за да се одговорат и да се разгледаат овие и многу други прашања на овие тематски содржини, од страна на истакнати директори за ЧР, бизнисмени и претставници на академската заедница, како гости говорници на настанот, кои ќе споделуваат реални, практични искуства од компании во различни индустрии, во регионот и пошироко, а доаѓаат од Словенија, Австрија, Англија, Косово, Хрватска, Грција, Холандија итн.

 

Со големо задоволство ве покануваме да дојдете и да бидете дел од 8. интернационална конференција за човечки ресурси и ЧР експо “Employee Engagement & Future Competencies for Economic Well-being, во организација на МАЧР, што ќе се одржи на 13 и 14 октомври во новоотворениот Хотел „Мериот“, којшто се наоѓа во центарот на Скопје и да дознаете повеќе за практиките на ЧР и препораките коишто би можеле да ги спроведете и во вашите организации.

 

Се надеваме дека ќе успеете да ни се придружите!

 

Срдечен поздрав,


 

 

 

Христина Лозаноска
претседател на
Македонската асоцијација за човечки ресурси

 

Не пропуштајте!

Резервирајте го Вашето место и дојдете на настанот на којшто гостуваат истакнати менаџери со единствена цел да ги пренесат своите искуства и знаења во Македонија, да ги ескалираат Вашите бизниси, и да Ви помогнат да бидете уште поуспешни

Агенда

Брошура

Гости-говорници  

Регистрација 

HR Expo 2016 & Спонзорски можности

Место на одржување и сместување

* Настанот ќе се одржи на англиски јазик.

Голема благодарност до нашите спонзори и поддржувачи на настанот:

 

Дали сте подготвени за најголемиот HR настан за оваа година?

МАЧР со задоволство ви ја најавува 8. интернационална конференција & HR Expo 2016 во Скопје

Employee Engagement & Future Competencies
for Economic Well-being!

13-14 октомври, 2016 Skopje Marriott Hotel

Регистрирајте се денес и резервирајте го вашето место!

“An organization does not succeed because it is big or long established; it succeeds because there are people in it who love it, sleep it, dream it, and build future plans for it.” (Unknown)

 

Драги пријатели,

 

Секојдневно сме сведоци на промените што се случуваат околу нас. Мали организации прераснуваат во големи корпорации, се создаваат пронајдоци и иновации, се изнаоѓаат нови методи и начини на ефикасно работење и сепак, за сите овие промени се заслужни луѓето кои веруваат, се посветуваат и се страсни за својата работа.

Повеќе од свесни сме дека организациите имаат потреба од вистинските луѓе, со соодветни компетенции, во прво време, со цел да успеат во својот развој и да ја исполнат својата мисија. Ангажираноста на луѓето е, исто така, во тесна врска, што ќе помогне во зголемувањето на продуктивноста, иновациите, услугата на клиентите, квалитетот и многу други посакувани бизнис-резултати, а притоа ќе го поттикне и финансискиот раст.

 

Општо земено, она што за компанијата е од најголема важност е дека вистинските луѓе ја предводат организациската ефикасност и резултатите, а на долг рок, тие се оние кои ја креираат и ја развиваат општата благосостојба на економијата.

 

Предизвикот, односно прашањето што се поставува е: Како да се пронајдат овие луѓе? Како да се задржат? Како да останат ангажирани? Како да се негуваат нивните таленти? Како да се развие и да се воспостави соодветна програма на компетенции во организацијата? Токму ова е нашата цел за настанот, за да се одговорат и да се разгледаат овие и многу други прашања на овие тематски содржини, од страна на истакнати директори за ЧР, бизнисмени и претставници на академската заедница, како гости говорници на настанот, кои ќе споделуваат реални, практични искуства од компании во различни индустрии, во регионот и пошироко, а доаѓаат од Словенија, Австрија, Англија, Косово, Хрватска, Грција, Холандија итн.

 

Со големо задоволство ве покануваме да дојдете и да бидете дел од 8. интернационална конференција за човечки ресурси и ЧР експо “Employee Engagement & Future Competencies for Economic Well-being, во организација на МАЧР, што ќе се одржи на 13 и 14 октомври во новоотворениот Хотел „Мериот“, којшто се наоѓа во центарот на Скопје и да дознаете повеќе за практиките на ЧР и препораките коишто би можеле да ги спроведете и во вашите организации.

 

Се надеваме дека ќе успеете да ни се придружите!

 

Срдечен поздрав,


 

 

 

Христина Лозаноска
претседател на
Македонската асоцијација за човечки ресурси

 

Не пропуштајте!

Резервирајте го Вашето место и дојдете на настанот на којшто гостуваат истакнати менаџери со единствена цел да ги пренесат своите искуства и знаења во Македонија, да ги ескалираат Вашите бизниси, и да Ви помогнат да бидете уште поуспешни

Агенда

Брошура

Гости-говорници  

Регистрација 

HR Expo 2016 & Спонзорски можности

Место на одржување и сместување

* Настанот ќе се одржи на англиски јазик.

Голема благодарност до нашите спонзори и поддржувачи на настанот:

HR кафе & Networking:
28 септември 2016, Скопје Мериот хотел, 17:00 - 19:00 часот
"КОНФЛИКТ е нашата реакција на перцепираната ЗАКАНА на чувството на лична вредност".
HR кафе & Networking
15 јуни, 2016 (среда) I 17:30 часот I МКЦ клуб ресторан, Скопје
Продолжен рок на конкурс за студентски HR есеј
Главната цел на проектот Еразмус+ „Развивање на следната генерација лидери и менаџери низ применето знаење” е поместување на јазот помеѓу квалитативниот аутпут на формалното образование и потребите на индустријата во регионот, преку иновативен пристап во процесот на учење и спроведување на пракса, како и обезбедување на доволно податоци за донесување на информирани одлуки при креирањето на образовни политики.
19 мај, 2016 (четврток) I 17:00 часот I Public Room, Скопје
Врз основа на член 16 и 18 од Статутот на Македонска асоцијција за Човечки ресурси претседателот на Македонска асоцијција за Човечки ресурси објавува:
HRM есеј:
- Победник за најдобар HR есеј за 2015 во РМ
Македонската асоцијација за човечки ресурси на ден 21 април 2016 година го организираше РОДЕНДЕНСКОТО HR КАФЕ со своите членови, соработници и партнери - настан со кој го одбележа 7 годишното постоење и работење.
Македонската асоцијација за човечки ресурси - МАЧР како невладино, непрофитно и непартиско здружение на граѓани, продолжува со остварување на својата мисија за промоција и унапредување на професијата управување со човечките ресурси, како и создавање и имплементирање на највисоките професионални стандарди и развој на човечкиот капитал во Република Македонија како единствен ентитет од овој вид во земјава. МАЧР е полноправна членка на European Association for People Management – EAPM и World Federation for People Management Associations – WFPMA што е доказ за професионалност, кредибилитет и сигурна основа на ова здружение за понатамошен раст и развој.
Македонската асоцијација за човечки ресурси и оваа година Ве поканува да номинирате кандидат за наградата “HR менаџер на годината”!
21 април 2016, МКЦ клуб ресторан, 17:00 часот
Покана:
07 април 2016, хотел Стоун Бриџ, 15 -17ч.
14 март 2016 (понеделник) 17:00 часот, МКЦ клуб ресторан
     Водејќи се од идејата дека секој заслужува еднакви можности и еднакви услови за работа и со цел покренување на јавната свест кај работодавачите, менаџерите за човечки ресурси, вработените и сите засегнати страни, без разлика на различностите кои потекнуваат од полот, возраста, образованието, етничката, религиската, политичката или сексуалната припадност, личните карактеристики, инвалидитет, или сл., Македонската асоцијација за човечки ресурси ја организирше панел дискусијата “Управување со различностите!” со гости-панелисти, претставници на бизнис секторот и експерти од соодветните области!
                       18.02.2016 (четврток), 12:30ч, М6 Едукативен центар Скопје
HR кафе & Networking на тема:
22 јануари, 2016 (петок) I 17:00 часот I МКЦ клуб ресторан, Скопје
Интервју со Билјана Шамакоска Ангелова, директор за човечки ресурси во Макстил АД и член на Македонската асоцијација за човечки ресурси
Интервју со д-р Јоке Ланд за порталот Бизнис Инфо - www.bi.mk
Интервју за порталот bi.mk со Ивана Дојчиновска-Стојановиќ, менаџер за човечки ресурси во Вабтек МЗТ и член на Управниот одбор на МАЧР
HR кафе & Networking (16.12.2015)
Настан организиран од страна на Македонска асоцијација за човечки ресурси со поддршка на ИМЕ програмата финансирана од SDC и имплементирана од Swisscontact и Преда Плус
на тема:
Зошто родот е важен во креирањето на политиките и практиките за менаџмент со човечките ресурси“
Интервју со Искра Трајкоска, менаџер за човечки ресурси во Лакталис МК
4 декември, 2015 (10:00-20:30ч.) во МКЦ
HRM Статија:
HRM статија:
       Денес, во услови на висока конкурентност, компаниите се во постојана потрага по нови практики за зголемување на продуктивноста и за зајакнување на конкурентската позиција. Управувањето со човечките ресурси (HRM) и општествената одговорност на претпријатијата (ООП или пошироко познато како CSR) се два концепта што се од голема важност за развојот на компаниите и за нивното позиционирање пред основачите / акционерите, купувачите и корисниците на услуги, добавувачите, пошироката заедница во која дејствува, општеството и пред своите вработени. 
Интервју:
Интервју со Марија Никовска, директор на Академијата за менаџери, и професор Лесли Т. Самози
Доделени HR нагрaдите:
Седма меѓународна конференција за човечки ресурси и HR EXPO 2015
30 октомври 2015, Скопје
Најголемиот HR настан за 2015 година во РМ
30 октомври 2015 година во М6 Едукативен Центар, Скопје
25 септември, 2015 во М6 Едукативниот центар во Скопје, со почеток во 09:00часот
Позитивниот ефект на коучинг културата врз развојот на организациите
"Менаџирање на вработени во startup компанија"
Известување:
Известување:
8 мај, 2015, М6 Едукативен центар, 10:30 часот
28 март, 2015 во М6 Едукативниот центар во Скопје, со почеток во 09:00часот
Обука - НЛП структура за успешна комуникација (28.02.2015)
Примената на Гешталт во HRM
Втор циклус од ИЗБОРОТ на HR МЕНАЏЕР НА ГОДИНАТА!
Интересно дружење, корисни совети, одлично поминато време...
на ден 29ти мај 2014 (четврток), во просториите на М6 Едукативен Центар, со почеток во 18:00 часот (регистрација од 17:30часот), со следниот
Изборот за најдобар HR менаџер на годината за прв пат се организира во Република Македонија од страна на Македонската асоцијација за Човечки ресурси и има за цел да ја подигне свесноста за важноста на човечките ресурси во организацијата и потребата од активно вложување и унапредување на истите.

Целта на изборот на HR менаџер на годината е да се препознае, признае, промовира и да се награди успехот на најпосветениот професионалец во делот на управување со човечките ресурси. Промовирање и признание за HR менаџерот од една страна и од друга страна промовирање и признание на организацијата која е посветена во интегрирање на успешните практики во делот на управувањето со човечките ресурси како една од носечките алки во делувањето на организацијата
Во последното издание на весникот на ЕАПМ, се опфатени неколку актуелни теми за работењето на Европската асоцијација за управување со луѓето, односно:
МАЧР претставникот беше награден со второ место на европско ниво за најдобар HR есеј за 2013!!!
Со задоволство Ве покануваме  да присуствувате на HR кафе и мал коктел во организација на Македонската асоцијација за Човечки Ресурси, на ден 19 ноември, 2013 (вторник) со почеток во 17.30 часот во МКЦ клуб ресторан.
"HR Significance and ROI in HR" 18 октомври, 2013
М6 Едукативен центар - Скопје
На веб порталот www.akademik.mk e објавен напис за Македонската асоцијација за човечки ресурси- МАЧР. Истиот можете да го прочитате на следната линк адреса.
Новини од годишното собрание на ЕАПМ ( Европска асоцијација за управување со луѓето, European association for people management www.eapm.org , одржано на 22-24 мај 2013, Фиренца, Италија):

е темата на која се одржа третиот модул/ викенд предавање од програмата Стратешки Менаџмент (15.02.2013 – 17.02.2013), во организација на Академијата за менаџери.
Македонската асоцијација за човечки ресурси за прв пат оваа година започнува со примена на методите за стратешко планирање во своето работење. За таа цел на 23-24 февруари, 2013 година, во хотел Манастир - Берово, се одржа Работилница за планирање на стратешките цели на МАЧР за следниот период.
СТАНЕТЕ ЧЛЕН НА МАЧР
Соработници

 

   

     

   

   

Следете нè...

Посетете не, станете член на групите на МАЧР на социјалните мрежи и следете ги најновите известувања и случувања со Македонската aсоцијација за Човечки ресури:

  

ИСТРАЖУВАЊА
Прашалник за истражување
Поддржувачи на МАЧР

 

ПРИЈАТЕЛИ НА МАЧР

 

 


Е-весник
внеси e-mail адреса:
Кон врвот Мапа на сајтот За нас Контакт Форум Станете член